A felmondási idő (Kündigungsfrist) az az időtartam, amely a felmondás közlésétől a felmondás időpontjáig, azaz a munkaviszony befejezéséig tart. A felmondás hatályának időpontja az a nap, amelyen befejeződik a munkaviszony.

A munkavállaló és a munkáltató általi felmondással kapcsolatos szabályokat a megfelelő kollektív szerződések, üzemi megállapodások és a munkaszerződés tartalmazzák. Ilyen irányú rendelkezések hiányában, a törvényben rögzített felmondási idő 2 hét. Állás Ausztriában csak ezek a szabályok betartásával lehetséges.

Az egészségbiztosítási pénztárnál történő kijelentés önmagában véve még nem számít a munkáltató általi felmondásnak. Az egészségbiztosítónál való be- és kijelentés a munkaviszony létesítése illetve megszűnése tekintetében csupán jelzésértékkel bír.

A munkavállaló jogosult a felmondás esetén a ki nem vett fizetett szabadság pénzbeli megváltására, a 13., 14 havi fizetés időarányos részére, végkielégítésre.

Ha a munkáltató nem tartja be a felmondási időpontokat illetve felmondási időket, akkor jogellenes felmondásról beszélünk. Ebben az esetben a munkavállalót kártérítés illeti meg, amely tulajdonképpen a kereset továbbfolyósítására való jogosultság addig az időpontig, amelyben a szabályszerű felmondás esetén a munkaviszony megszűnt volna.

Természetesen arra is van mód, hogy a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezéssel szüntessék meg a munkaviszonyt. A közös megegyezéssel történő megszüntetés sem meghatározott időtartamhoz, sem meghatározott időponthoz nem kötött. Ebben az esetben meg kell egyezni a munkaviszony megszűnésének dátumában.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This