A személyes adó kötelezettség kétféle lehet Ausztriában.

Mindenki, aki Ausztriában állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik (állampolgárságtól függetlenül) KORLÁTLANUL ADÓKÖTELESNEK számít.

Azon személyek, akiknek Ausztriában vagy Ausztriából jövedelmük van, de nem rendelkeznek a foglalkoztatás ideje alatt sem állandó vagy ideiglenes ausztriai lakcímmel, lakóhellyel azok KORLÁTOZOTTAN ADÓKÖTELESNEK számítanak.

Miben nyilvánul meg a korlátozottan adóköteles státusz?

Az Ausztriában szerzett jövedelem adózásánál eltérő szabályok vonatkoznak a korlátozottan és a korlátlanul adóköteles személyekre. A korlátozottan adóköteles személyek nem tudják igény bevenni az egyedül keresőknek és a gyermeküket egyedül nevelőknek járó adókedvezményt és a gyerektartási adókedvezményt. A legjelentősebb különbség, hogy a korlátozottan adóköteles személyeknek az adóalapból levonandó adómentes sáv alacsonyabb, ezért előfordulhat az is, hogy az Osztrák adóbevallás benyújtása után kapott határozatban nem ausztriai adó visszatérítés szerepel, hanem akár több száz eurós befizetendő adóhátralék.

Ezért célszerű átjelentkezni a korlátlan adókötelezettség alá, hogy ezek a problémák elkerülhetőek legyenek. Az átjelentkezni egy nyomtatvány kitöltésével és benyújtásával lehet, melyet célszerű az ausztriai adó visszatérítés kérelem benyújtásakor mellékelni.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This