A nyári szezonban tömegével hagyják el a magyar vendéglátósok az országot, és böngésznek az ausztriai álláshirdetések között. A helyzet olyannyira súlyos, hogy a Balatonnál 2016-ban is komoly munkaerőhiánnyal küszködnek a munkaadók. Mindez persze nem véletlen, Ausztriában ugyanis a hazai többszörösét is megkereshetik a pincérek, szakácsok, szobalányok, konyhai kisegítők.

Évek óta súlyos munkaerőhiánnyal küszködik a legtöbb balatoni vendéglátós. A probléma forrása persze a már unalomig ismételt tétel: annyira alacsonyak a bérek, hogy a szakképzett munkaerő tömegével hagyja el az országot és keresi boldogulását Ausztriában

A probléma forrását iparági források is alátámasztották. E szerint a Balatonnál (is) a felszolgálók keresnek a legjobban: ők a teljes szezon átlagában, az alapbért és a jattot is beleszámítva kb. 600-650 forintos órabérért róják a köröket. A pincéreket a szakácsok követik, nekik 450-500 forintos órabér üti a markukat; míg a legkarcsúbb, óránként 250-300 forintot tartalmazó borítékot a kisegítő személyzet (mosogatók, konyha-, és kézilányok) kapja. Mindezt javarészt feketén, a lakhatási és egyéb költségek levonása nélkül.

Az EURES, vagyis az uniós tagállamok, valamint Svájc és az Európai Gazdasági Térség országainak állami foglalkoztatási szolgálataiból álló információs és tanácsadó hálózat tapasztalatai szerint egyre többen döntenek úgy, hogy rövidebb, pár hónapos szezonális ausztriai munkát vállalnak.

A vendéglátósok, persze nem véletlenül favorizálják az osztrák és német szállodákat, éttermeket. Egyrészt ezekben ugyanúgy érvényesül a szezonalitás, tehát lehetőség van 2-3 hónapos kint tartózkodásra; másrészt a bérek a hazai többszörösére rúgnak. Ez utóbbi tekintetében a Tiroli Gazdasági Kamara (WKO) bérajánlása lehet e leginkább mérvadó. E szerint végzettségtől, szakmai tapasztalattól, pozíciótól függően a bruttó bérek havonta, 40 órás munkahéttel számolva 1500-2000 euró között mozognak, és ebben még nincsenek benne a szintén szabályozott pótlékok.

Tehát a szakácsok, pincérek alaphangon is megkeresik a hazai fizetés négy-ötszörösét. De pótlékokkal, túlórákkal, borravalóval még ennél is nagyobb lehet a differencia.

Ráadásul a kint munkát vállaló magyarok nem esnek el a TB-től sem. Tehát amennyiben valakit hivatalosan és bejelentetten foglalkoztatnak (Ausztriában és Németországban inkább ez a jellemző, nem úgy, mint Magyarországon), az ott eltöltött idő beszámít a későbbi ellátásokba, vagyis szolgálati időnek számít.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This