TANULJ INGYEN A SZOBALÁNY SZAKMÁRÓL! Szobalány munkaruházat

Hetente új résszel mindenki számára elérhetővé tesszük a Neujob szállodai szobalány képzési anyagát, és a hozzá kapcsolódó, hasznos magyar-német szobalány szótárat! Ha szobalány ausztriai állások érdekelnek, de hiányoznak az alap szakmai és nyelvi instrukciók, figyeld oldalunkat és tanulj ingyen!

A tananyag egészében elsajátítható gyakorlati és elméleti készségek hozzásegítenek ahhoz, hogy az ausztriai állások szobalányként rugalmasabban induljanak, és megálld a helyedet, valamint a megfelelő minőségben tudd munkádat végezni.

Részlet a Neujob szakmai tananyagából. 6. rész

Szobalány munkaruházat, személyes higiénia Ausztriában

Szálloda egységek is alkalmaznak a szobalányok, illetve a más üzemi egységeken dolgozó munkatársak megkülönböztetésére üzemenkénti egységes munkaruhát.

Az egyenruha egy részről a háznak (hotelnak) ad egy bizonyos jelleget, másrészt a vendég rögtön tudja, hogy kihez fordulhat.

 • A klasszikus egyenruha fekete fehér vagy kék fehér vagy egy a szálloda által terveztetett divatos design.
 • A munkaruházat legyen illendően dekoltált, ujjas és térdig érő.
 • A kötény tiszta és gondosan vasalt. Zsebei általában nagyok, hogy a munkavégzés során használandó kisebb eszközök pl. kulcscsomók stb. egyszerűen legyenek tárolhatóak.
 • A cipő legyen könnyű, kényelmes és zárt, légáteresztő anyagból, gondosan ápolt és mindig illő a ruházathoz.
 • A harisnya legyen természetes barna árnyalatú vagy a ruházathoz illő. Ne húzzon rá zoknit! Ez negatív benyomást kelt. Harisnyát hordjon mindig évszaknak megfelelően.
 • Az ékszer akadályozhat minden munkában, ezért azok hordását munkaidőben mellőzze.
 • A névtáblának nagy szerepe van, mert a vendég szívesebben szólítja a szobaasszonyt a nevén. Ezt jól feltűnő helyen, általában szív felöli oldalon, mellmagasságban helyezze el.

A munkahigiénia a munka világában az ember egészségének és jó közérzetének megtartására végzett minden intézkedést magában foglal, és fontos célja a munkából adódó egészségi károsodásoktól való megóvás.

Különösen célszerű és kötelező a munkavégzés során használandó és alkalmazandó szerek felhasználási utasításainak a betartása, az erős szerek nem megfelelő használatából adódó egészségkárosodás, illetve károkozás elkerülése végett.

A szobalánynak, aki a vendég intim területéért felelős (háló, szaniterek, szennyes), különösen figyelembe kell vennie az általános higiéniai előírásokat, hogy a fertőzésveszélyt amennyire csak lehet, elkerülje.

Ezért a saját ruházat tisztasága és a megfelelő testápolás a legfelsőbb parancs a szakmai és személyen higiéniában.

Az alapvető testápolási szokások mellett figyelj a következőkre:

 • használj kevés sminket és kozmetikumot
 • hosszú hajad tűzd fel, vagy kösd össze
 • ápold a kezed, körmeid legyenek tiszták és lakkozatlanok
 • ne használj erős parfümöt
 • ne hordj feltűnő, a munkában akadályozó ékszereket
 • ne dohányozz munkaidőben (a cigaretta füstje okozta kellemetlen szagok rossz fényt vethetnek a munkája során vendégekkel is találkozó szobalányra)

 

 1. rész Munkaidő beosztás szobalányoknak Ausztriában

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This