Uniós koordinációs rendeletek szabályozzák többek között a tagállamok vonatkozásában az ausztriai családi pótlékot is. Magyarországon a családi pótlékot a Magyar Államkincstár folyósítja. A családok támogatásról szóló jogszabályok előírják, hogy kincstárnak 15 napon belül, írásban be kell jelenteni minden olyan változást, ami érinti a családi pótlék folyósítását.

Ennek keretében jelenteni kell, ha az ellátásra jogosult 3 hónapot meghaladóan külföldön tartózkodik, továbbá az Európai Unió tagállamában vagy EGT államban történő munkavállalást illetve önálló vállalkozói tevékenység folytatását.

Az ellátás folyósítását szüneteltetni kell, ha az ellátásra jogosult 3 hónapot meghaladó időtartamra olyan államba távozik, amely nem az EU tagállama, nem EGT állam, vagy nem olyan állam, amelynek állampolgára azonos jogállást élvez az Európai Közösség és tagállamai vagy az EGT megállapodásban részes állam állampolgárával.

Ha EU tagállamba vagy EGT államba megy dolgozni a magyar családi pótlékra jogosult magyar állampolgár, akkor ez esetben az alábbi szabályok érvényesülnek:

Ha a magyar állampolgár a családjával egy másik EU tagállamban (EGT államba) megy dolgozni és ott lesz lakóhelye is, akkor a munkavégzés helye szerinti tagállamban fogja kapni a családi pótlékot.

Más a helyzet akkor, ha kiküldetésben dolgozik egy másik EU tagállamban. Az EU tagállamban élő magyar állampolgárnak és a családjának a kiküldetés időtartama alatt továbbra is a Magyar Államkincstár folyósítja az ellátást.

A harmadik eset az – ami azonban nem kevés számban fordul elő –, hogy a magyar állampolgár egy másik EU tagállamba (EGT államba) megy dolgozni, azonban a családtagjai továbbra is Magyarországon maradnak. Ez esetben a családi pótlék folyósítása több ország hatáskörébe is tartozik.

Két vagy több ország érintettsége esetén az összekötő feladatokat ellátó hatóságok döntenek arról, hogy melyik ország elsődleges feladata a családi pótlék folyósítása. Ha az úgynevezett elsődleges országban járó családi pótlék mértéke kevesebb annál, mint amennyit az úgynevezett másodlagos ország folyósítana, akkor ez utóbbi ország a családi pótlék különbözetét fogja folyósítani.

Példa. Ha kétgyermekes apa Ausztriában dolgozik, akkor a munkaviszonya alapján, a két gyermekére tekintettel havonta 230 eurót kapna. A család Magyarországon maradt, és Magyarországon dolgozó anya a két gyermek után havi 26 600 forint családi pótlékra jogosult. Az ausztriai családi pótlék különbözetét az osztrák hatóság folyósítja, ami havi 45 160 forint, éves szinten 541 920 forint.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This