Kötelezettségszegési eljárást indított Ausztria ellen januárban az Európai Bizottság azon vitatott törvény miatt, amelynek értelmében másképpen számítják az Ausztriában dolgozó uniós polgárok családi ellátásait és adókedvezményeit, ha a gyerekeik külföldön élnek.

A közösségi jog tiltja, hogy az EU valamely országa csökkentse a joghatósága alatt biztosított személyeknek járó pénzbeli ellátásokat pusztán azért, mert ők vagy a családtagjaik másik tagállamban laknak, ahogyan az állampolgárság alapján történő megkülönböztetést is. A családi ellátások mérséklése ilyen módon nemcsak megszegi a szociális biztonságra vonatkozó uniós szabályokat Ausztria, hanem sérti az egyenlő bánásmód elvét is!

“Az Európai Unióban nincsenek másodrendű munkavállalók és gyermekek. Ha az utazó munkavállalók ugyanúgy járulnak hozzá a szociális biztonsági rendszerhez, mint a helyiek, akkor ugyanolyan ellátásokat kell kapniuk, még abban az esetben is, ha gyermekeik külföldön élnek.”

Az Osztrák hatóságok rendelkezései szerint: 2019. január 1-jétől az Ausztriában munkát vállaló uniós polgárok, nem ott élő gyermekei után a családi ellátás (ausztriai családi pótlék különbözet) és a személyi jövedelemadó-kedvezmény összegét az osztrák hatóságok – a munkavállaló hazájában érvényes – árszínvonal alapján állapítják meg. Az Ausztriában dolgozó magyaroknak például csak a “rendes” családi pótlék nagyjából 56 százalékát fizetik ki a Magyarországon élő gyerekeik után. Ez nincs összhangban az uniós joggal, hogy az Ausztriában adót fizető magyar munkavállalók kevesebb Ausztriai családi pótlékot kapjanak!!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This