Az ausztriai gyes-t a gyermek születését követően az illetékes Krankenkasse-nál kell megigényelni.

Ausztriai gyes-t akkor kaphat a gyermek/ek után, ha a Finanzamt megállapította az ausztriai családi pótlékot valamint az igénylő szülő a gyermekkel egy háztartásban él.

Az AUSZTRIAI GYES időszaka alatt, ha az igénylő szülő jövedelme nem éri el a 16.200 eurót, akkor az ausztriai családi pótlékkal ellentétben a gyes-t a nem Ausztriában dolgozó szülő (aki a gyermekkel otthon van) is igényelheti. A jövedelemkorlát miatt ez mindenképp célszerű is!

AZ AUSZTRIAI GYES KIFIZETÉSÉNEK MÓDJA

Úgy, mint az ausztriai családi pótlék kifizetésénél itt is munkaviszony függő, hogy melyik állam fizeti ki a gyest. Ha az egyik szülőnek van Magyarországon munkaviszonya, akkor Ausztriából a különbözetre lesz jogosult az igénylő. Magyarországon a 3 év alatt kifizetett TGYÁS, GYES és GYED összegét éves szinten kiszámolva kerül megállapításra az osztrák gyermekgondozási segély.

A GYES-t az ausztriai családi pótlék különbözeti igényléséhez hasonlóan a magyar GYES vagy GYED és az osztrák GYES különbözeteként évente egyszer fizetheti ki az osztrák Egészségbiztosítási Pénztár, amennyiben Magyarországon rendelkezik az egyik szülő jogviszonnyal, illetve ha az édesanyának fennálló jogviszonya van pl. GYED esetében

Ha nem volt munkaviszony és csak a GYES-re van jogosultság Magyarországról, megszüntetik az ellátás folyósítását és Ausztriából havonta kerül kifizetésre a GYES.

Ennek megfelelően az osztrák Egészségbiztosító megvizsgálja, illetve a Magyar Államkincstár aktuális adatai alapján becsléssel állapítják meg, hogy a három év alatt összesen mekkora összeget folyósítanak Magyarországról. Ezt az összeget kivonják az Ausztriában választott GYES időtartamnak megfelelő teljes összegből, majd az így kapott értéket osztják el az osztrák verziónak megfelelő napok számával és ezt szorozzák 365-tel, így jön ki az egy évre vonatkozó különbözet.

OSZTRÁK GYES VÁLTOZATAI

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This