A legelső ausztriai munka kezdetétől fogva kell, hogy rendelkezzél Ausztriai tb számmal és kártyával SOZIALVERSICHERUNGS NUMMER-ral. Ezt a legelső ausztriai munkád elején a munkaadó általi egészségbiztosítási bejelentést követően kell, hogy megkapjad.

Gyakorlatban ez úgy működik, hogy a munkaadói szokásos bejelentést követően az Osztrák tb hivatal – SOZIALVERSICHERUNGSANSTALT rövidítve SV– generál egy tb számot, mely egy tíz számjegyből álló számsor, mely utolsó hat karaktere mindig a születési én, hónap, nap visszafele. Az előtte álló 4 számmal teljes a tb szám. A tb kártyát – E-card – minden esetben postai úton küldi, meg az ausztriai tb hivatal, arra a lakcímre, ahová előzőleg ideiglenes vagy állandó Osztrák lakcímre bejelentkeztél. Magyarországi lakcímre soha nem postázza a hivatal! Lehetőség van személyes átvételre is, melyet természetesen előre egyeztetned kell.

Az első foglalkoztatás megkezdését és a bejelentést követően kb. 2-3 hét múlva küldi meg a tb hivatal. Ha jelen esetben egy szállodában dolgozol és az a lakcím van megadva a lakcím bejelentődön, ami a szálloda címe, akkor értelem szerűen oda fogja küldeni a tb hivatal. Ezért az első 2-3 hétbe erre számítanod kell. Ha az E-card egy hónapon belül nem érkezett meg, akkor szólj munkaadódnak, hogy járjon utána. Az is előfordulhat, hogy a szállodába a postát átvevő tulajdonos, recepciós véletlenül elkeverte, így már jóval előtte szól, hogy ezzel számolni tudjanak.

A tb kártya – E card – minden esetben hátoldalon aláírva érvényes!

Miért is a kell neked az E card?

Ezzel tudsz menni orvoshoz Ausztriában vagy gyógyszert felíratni. Fontos hogy mindig nálad legyen, a későbbi hivatali intézkedéseknél is kérhetik. Szezon végén nem kell visszaadni, leadni, hanem ezen túl a jövőbeli ausztriai munka során is ezt tudod használni. Nem kell meghosszabbítani se, egész egyszerűen alanyi jogon az mindig nálad marad.

Ha az ausztriai foglalkoztatás ideje alatt hazajössz szabadnapra vagy szabadságra, akkor egy E 106-os nyomtatvánnyal is jó, ha rendelkezel, mert csak így tudsz itthon Magyarországon egészségügyi szolgáltatásokat igénybe venni, ergo orvoshoz vagy kórházba menni. A szezon végével és a foglakoztatás megszűnésével már nem lehet Magyarországon ezzel egészségügyi szolgáltatásokat igénybe venni.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This