Egy adott évben összesen 5 hét fizetett szabadság jár. Ez egy hatnapos heti munkarendnél harminc napot jelent, ötnapos munkarendnél pedig huszonöt napot.

MIKORTÓL JÁR SZABADSÁG?

A szabadság mindig időarányosan jár, azonban fél év elteltével jogosult a munkavállaló a teljes szabadság igénybevételére. A második évtől számítva pedig már év elejétől jár a teljes szabadság.

MI TÖRTÉNIK AZ ÉV KÖZBEN NEM FELHASZNÁLT SZABADSÁGOKKAL?

Ha év közben nem vette igénybe a teljes rendelkezésre álló szabadságot, akkor a következő két évben lehetősége van ezek igénybevételére visszamenőlegesen.

Pl.: ha 2010-ben összesen csak két hét szabadságot vett ki, akkor 2011 és 2012-ben rendelkezésre áll egyrészt ugyanúgy az öt hét/év, plusz a 2009-ből maradt három hét szabadságot is felhasználhatja a két esztendő alatt.

MIKOR MEHET A MUNKAVÁLLALÓ SZABADSÁGRA?

Ez mindig a munkaadó és a munkavállaló közötti megállapodáson múlik. Egyik fél sem szabhatja meg egyoldalúan mikor vehető ki a szabadság.

LEDOLGOZHATOM A SZABADSÁGOMAT?

Nem! Tilos a szabadságot fizetett munkával kiváltani a rendes munkaviszony keretein belül.

RÉSZMUNKAIDŐ VAGY CSEKÉLY FOGLALKOZTATÁS?

Részmunkaidős vagy csekély foglalkoztatás esetén is jogosult a munkavállaló az 5 hét szabadságra.

MI VAN A FENNMARADÓ SZABADSÁGGAL, HA MEGSZŰNIK AZ AUSZTRIAI MUNKA VISZONY?

Ha a munkavállaló nem vette igénybe az összes őt illető szabadságot, jogosult ennek pénzbeli kiváltására, melyet a munkaadó időarányosan köteles kifizetni. A fizetési kötelezettség vonatkozik a korábbi években (ma 3. évig visszamenőleg) fel nem használt szabadságokra is.

MI TÖRTÉNIK, HA A MUNKAVÁLLALÓ A SZABADSÁG ALATT MEGBETEGSZIK?

Ebben az esetben a szabadság megszakítottnak számít, ha a betegség 3 napnál tovább tart. Ugyanez vonatkozik az ápolási szabadságra, ha az egyik családtag betegszik meg. A munkavállaló köteles jelezni ezt a 3. nap elteltével és igazolást adni a keresőképtelenségről.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This