Mit lehet elérni nyolc év alatt nulla nyelvtudással szobalányként Ausztriában? Ausztriai munka nyelvtudás nélkül?
Andrea történetéből sok hasznos dolgot le lehet szűrni.

Az ausztriai munkavállalással összefüggésben oly sokszor hangoztatják a nyelvtudás fontosságát. Ennek ellenére a negyvenes éveiben járó Andrea 8 évvel ezelőtt nulla némettudással vetette bele magát az új életbe.

“Nekivágtam, mert otthon nem tudtam eltartani a családom, nőttek az adósságok, és nem tudtam megadni a gyerekeimnek azt, amire szükségük lett volna. Döntenem kellett, hogy a családomtól távolról biztosítom a megélhetésünket, vagy otthon maradok, és teljesen eladósodunk” – avat be az indokokba Andrea.

 2008 márciusa óta dolgozik szezonmunkásként Tirolban, ahol szobalányként kezdte, most csoportvezető-helyettes (Hausdame helyettes). Elmondása szerint a fizetés 1530 euro nettó, plusz borravaló (egy szobalány ezen a környéken 1250 euro körüli nettó bért kap). “Ha Magyarországon bolti eladóként dolgoznék, 90-100 ezer forint körül keresnék (túlórákkal), aminek legalább 3-4-szerese itt Tirolban egy betanított munkás fizetése” – árulta el.

Andrea azt tanácsolja, hogy aki útnak indul, minél jobban tanulja meg az adott ország nyelvét, annál könnyebb érvényesülni már az elején, valamint csak akkor induljon el, ha a munkabírása magas, és van elég kitartása.

“Én német nyelvtudás nélkül, teljesen egyedül jöttem ki Ausztriába dolgozni, egyetlen embert ismertem itt, aki két héten belül felmondott és másik városba költözött. Két szót tudtam (igen, nem), illetve el tudtam mondani, hogy ‘nem értem’. Elég nagy sokkhatás, hogy az ember teljesen egyedül, tökéletesen magára utalva kell, hogy boldoguljon egy idegen országban.”

Andrea elmondta, hogy a szállása (ami egy kis, penészes szoba volt) 4 kilométerre volt első munkahelyétől, a hoteltől, ahol dolgozott, innen hajnalban az út szélén, autók mellett gyalogolt be dolgozni, majd este vissza. Eleinte a munkatempó is egyfajta sokk volt, mert – mint fogalmazott – “otthon nem kellett megszokni, hogy gyorsan és pontosan is kell dolgozni”.

A nyelvtudást illetően két hét határidőt kapott, hogy valamennyit tudjon beszélni, és értse, amit mondanak neki. “Az egész egy hatalmas sokk volt, de az első fizetés nagyon megvigasztalt és reményt adott, onnantól már csak azért küzdöttem, hogy a következő szezonra is visszahívjanak.”

Andrea albérletben él a férjével, ennek a díja az otthoninál jóval magasabb, garázzsal együtt 815 euro, ebben már benne van a rezsi is, amire az év végi elszámolásnál még lehetséges, hogy fizetni kell. Tapasztalatai szerint maga az albérlet sokkal többe kerül, mint Magyarországon, de a fizetéssel arányosan nézve nem költenek rá többet, mint otthon. Az élelmiszerárak gyakorlatilag ugyanazok, öltözködés, közlekedés stb. mind hasonló áron vannak. Fodrász, kozmetikus jóval drágább az otthoniakhoz képest, de ezt általában magyar körökön belül oldják meg.

Andrea mára már német nyelvvizsgát tett (A2 ÖSD), a második munkahelyén dolgozik, ahol kiemelték Hausdame helyettesnek. “Saját, osztrák rendszámú autóm van, albérletben élek, és összességében elégedett vagyok” – mondta.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This