Az EU luxembourgi törvényszéke határozatban mondta ki, hogy a határokon túl ausztriai munka vállaló személyek attól az államtól kapnak munkanélküli-segélyt, ahol a lakóhelyük van, és a juttatás akkor is jár, ha utoljára más országban dolgoztak. A segélyt a lakóhely szerinti állam azon feltételek szerint fizeti, amelyek az utolsó otthoni foglalkoztatása idején álltak fenn. A kötelezettséget a határozat a munkaerő szabad áramlását szavatoló, magas szintű uniós jogszabályból vezeti le. A határozattal az EU-bíróság Hollandiát marasztalta el, amely arra hivatkozott, hogy a külföldiek foglalkoztatása során a munkavállaló után otthon nem folyt be munkanélküli-biztosítási hozzájárulás.

Általánosságban elmondható, hogy ha munkanélküli-ellátásokat szeretne kapni, akkor az ellátásokat folyósító országban kell tartózkodnia. Bizonyos feltételek mellett azonban Önnek lehetősége van arra, hogy álláskeresés céljából egy másik uniós országba távozzon úgy, hogy az az ország, ahol munkanélkülivé vált, továbbra is folyósítson Önnek munkanélküli-ellátásokat.

Ön legfeljebb 3 hónapig maradhat a másik országban, de az ellátásokat fizető ország foglalkoztatási szolgálata az Ön kérésére legfeljebb 6 hónapra meghosszabbíthatja ezt az időszakot.

Ezt Ön csak akkor teheti meg, ha:

  • teljes mértékben (nem részlegesen vagy időszakosan) munkanélküli,
  • és munkanélküli-ellátásokra jogosult abban az országban, ahol munkanélkülivé vált.

Kiutazás előtt:

  • meg kell győződnie arról, hogy legalább 4 hete regisztrált munkanélküli álláskeresőként tartják nyilván annak az országnak a foglalkoztatási szolgálatánál, ahol munkanélkülivé vált (ez alól kivételt lehet tenni);
  • kérelmeznie kell a nemzeti foglalkoztatási szolgálattól az U2 nyomtatványt (korábbi E 303 nyomtatvány), amely a munkanélküli-ellátások „kivitelének” engedélyezésére szolgál.

Ha meg akarja őrizni munkanélküli-ellátásokra való jogosultságát, akkor a jogosultság lejárta előtt vagy lejártának napján mindenképpen térjen vissza a munkanélküli-ellátásokat fizető országba.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This