Az Európai Uniós rendelkezések elő irányozzák a különféle tagállamokban szerzett biztosítási és foglalkoztatási időszakok összeszámítását. Annak érdekében, hogy a lakhely szerinti állam illetékes hatósága figyelembe tudja venni a más tagállamokban megszerzett foglalkoztatási időt (és az ottani jövedelmet), erre vonatkozó igazolást kell beszerezni, ami a kitöltött U1 nyomtatvány, ausztriai munkák igazolására.

Ha az igénylő létérdekeinek középpontja Ausztriában található és Magyarországi biztosítási idővel rendelkezik:

Miután Ausztriában igényelte a munkanélküli segélyt, az AMS az illetékes magyar szervtől beszerzi az U1 igazolást. Az eljárás felgyorsítható, ha az állás kereső saját maga szerzi azt be a magyar hivataltól és magával viszi az AMS-be.

Ha a kérelmező létérdekeinek középpontja Magyarországon található és Ausztriai biztosítási idővel rendelkezik:

A magyar munkanélküli segély iránti kérelem beérkezését követően a magyar hivatal az AMS illetékes kirendeltségétől beszerzi az U1 igazolást. Amennyiben az állás kereső saját maga szerzi azt be az AMS-től és magával viszi a magyar ellátó szervhez, úgy az eljárás ez által kissé felgyorsítható.

Az igazolás a munkaadó székhelye szerint illetékes AMS kirendeltség állítja ki. Az AMS az U1 nyomtatványt a munkaadó által kitöltött munkaviszonyról szóló igazolás (arbeitsbescheinigung) alapján állítja ki.

Ha tehát a munkanélküli személy munkaviszonyának megszüntetésekor megkapta a munkaviszonyról szóló igazolást, úgy ezt mindenképpen vigye magával, ha saját maga akarja beszerezni az U1 igazolást az AMS-nél.

Ha a munkaadó a munkaviszony megszüntetése kortörténetesen nem állított volna ki a munkaviszonyról szóló igazolást, úgy az U1 nyomtatvány ettől függetlenül kiállítható, aminek feltétele, hogy a munkaadó a már kijelentette a dolgozott a társadalombiztosításnál és a munkanélküli igazolni tudja a munkaadónál elért jövedelmét. Az U1 igazolás akár személyesen akár írásban (esetlegesen e-mail útján is) kérelmezhető az AMS-től, tanácsos azonban ezt személyesen megtenni, mert ilyenkor az esetlegesen felmerülő kérdéseket azonnal tisztázni lehet.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This