Az ausztriai munkaszerződés egy a munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodás, amellyel szabályozzák a munkavállaló és a munkaadó jogait és kötelezettségeit. Ezért az osztrák munkaszerződésben csak azon munkaszerződésekről lehet megállapodni, amelyek törvényben, kollektív szerződésben vagy vállalati megállapodásban nincsenek kötelezően előírva, vagy amelyek a munkavállaló számára kedvezőbbek. Az ausztriai munkaszerződés létrejöhet írásban, de akár szóban is vagy ráutaló magatartással is.

Éppúgy, mint a munkaszerződés megkötésénél, annak bárminemű módosításához is szükséges mind a két szerződő fél hozzájárulása.

Bejelentés a társadalombiztosítónál

A munkavállalót a munkáltatónak a munkába lépést megelőzően be kell jelentenie az illetékes Egészségbiztosítási pénztárhoz (Gebietskrankenkasse). A munkáltatónak át kell adnia a munkavállalónak egy a társadalombiztosító által hitelesített másolatot a be és ki jelentésről. Kijelentésből kiderül az is, hogy az érintett munkavállaló mikortól illetve milyen bérrel volt bejelentve a társadalombiztosítóhoz.

Ha kétség merül fel a szabályszerű bejelentés meglétével kapcsolatban, ajánlatos utána érdeklődni az Egészségbiztosítási Pénztárnál. A munkavállaló a területileg illetékes pénztárnál bármikor ellenőrizheti, hogy ő szabályszerűen be van e jelentve. A TB kártyával (E-card) lehet biztosítási kivonatot kérni. Ezen a biztosítási adatokat tartalmazó kivonaton a bejelentés legfontosabb adatai (a munkáltató neve, székhelye, a bejelentés kezdete és vége) szerepelnek.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This