Ha már biztos ausztriai állásod, munkaszerződésed van mindig egy fontos pont, hogy mivel utazz ki Ausztriába. Ausztriát komoly autópálya és autó úthálózat köti össze, így a közlekedés is rugalmasan tervezhető, bárhová is mész Ausztriába munkát vállalni.

Talán a legrugalmasabb megoldás, ha saját autóval rendelkezel, mert így utazási idődet saját magad tervezheted, nem kell másokhoz alkalmazkodnod. E mellett fontos az is, ha már kint vagy és dolgozol, bármikor autóba ülhetsz, és szabadnapokon kényelmesen tudsz eljutni bárhová. Ha nem egyedül mész ki dolgozni, hanem egy kollégát is viszel magaddal, akkor költséghatékonyabban tudsz gazdálkodni.

Természetesen fontos pontosan előre tervezni, mert a kisebb helyeket megtalálni Ausztriában sem egyszerű. A téli, ausztriai munkavállalás alkalmával, ha decemberben utazol ki nem elhanyagolható, hogy 4-5 órakor sötétedik, és ha idegen helyre mész és táblákat kell keresgetni, vagy netán eltévedsz, előnyösebb, ha a kora délutáni időpontot választod az érkezésre. Ha még nem jártál ilyen terepen a meredek, kacskaringós, szerpentinek is okozhatnak meglepetéseket. Mindig legyen új téli gumid (ne sajnáld rá a pénzt) az autón, legyen a csomagtartóban hólánc, mely felszerelését előtte többször is begyakoroltad. Ne akkor találd ki, hogy is kéne felszerelni, amikor szakad a hó és félreállva kell láncolni. Egy kisméretű hólapát, kesztyű, ha elakadnál mindig hasznos segítség.

A nyári kiutazás természetese nem rejteget ehhez hasonló kihívásokat, de nyáron is célszerű mindig rendszeresen karbantartott autóval közlekedni. Célszerű a szezonok kezdete előtt autódat leszervizeztetni, különösen ügyelve a fékek állapotára. Jó gumi, fék legyen az autón a többi már csak részletkérdés! Ha ezeket mellőzöd és Ausztriában kell szervizbe vinned autódat, az jóval költségesebb, mint itthon.

Ha nem rendelkezel még saját autóval, vagy nincs jogosítványod a második legrugalmasabb kiutazási mód, ha megkérsz egy családtagodat vagy rokonodat, barátodat, hogy vigyen ki téged Ausztriába. Így sem kell máshoz alkalmazkodni és az utazási idő is rövidebb lehet, mint tömegközlekedési eszközökkel vagy taxival.

Rengeteg taxi társaság kínálja szolgáltatását, hogy téged kivisznek Ausztriába, Ezek többsége 6-7 fővel közlekedő járatok, melyek Magyarország nagyvárosaiból a szezonok kezdete előtt sűrű járatokkal biztosítanak rugalmas utazást. Természetesen a taxival való utazás időben jóval hosszabb időt vesz igénybe, mivel a útitársakat mind a kért címre szállítják. A taxi választásánál a legfontosabb tényező, hogy régóta működő megbízható és bejáratott céget válassz. Ezekről az interneten minden mennyiségben találsz információt. Ha esetleg oda vissza utakkal közlekedik a járat érdemes rákérdezni a cégnél, hogy a sofőr hol fog pihenni egy hosszú út után. Egy fáradt sofőr a legrosszabb, főleg télen hóban, fagyban. (sajnos sok ügyfelünktől halljuk, hogy sokszor szemmel láthatóan fáradt a sofőr, mert a szezonok előtt non stop közlekednek. Kinek hiányzik egy ilyen út!) Bizonyosodjunk meg róla, hogy biztonságos fuvarszervezővel állunk szemben és soha ne foglaljunk helyet egy túlzsúfolt járatra.

A tömegközlekedési eszközök, mint a busz és a vonat is alternatíva lehet, de ezek jóval több, sokszor kétszeres utazási idővel közelítik meg a kívánt helyet. Azt sem szabad elfelejteni, hogy akár téli, akár nyári szezonra mész ki Ausztriába dolgozni, rengeteg csomagot kell hogy magaddal vigyél. Pedig ezeket tömegközlekedési eszközökkel ezeket szállítani és mozgatni nem egyszer, főleg ha átszállást is közbe kell iktatni. Ha ezt a kiutazási formát választod, akkor mindig kérd meg leendő munkaadód, hogy a vonat vagy buszpályaudvarra menjenek ki eléd! Megoldás lehet a telekocsi is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This