Minden állás Ausztria tartományaiban feltételhez kötött a fizetés szempontjából. Ausztriában a munkaadó majdnem minden esetben bankszámlára utalja a fizetést, mely részleteit általában bele is foglalja az ausztriai munkaszerződésbe. Készpénzbe ritka esetbe fizet a munkaadó, jellemzően olyan egységekben, ahol nagyobb a készpénzforgalom és kevesebb az utalva fizetett szolgáltatás. Ezek jellemzően éttermek, vendéglők, kávázók, hütték lehetnek. Ergo ha az egységnek sok a készpénz forgalma, akkor nagyobb az esély, hogy az alkalmazottaknak is készpénzben fizetik a bérüket.

Szállodákban a vendégek túlnyomó része mind bankkártyával fizet, tehát általánosságban elmondható, hogy TE is utalva kapod a fizetésed, hónap 5-10-ig.

Ezért célszerű, ha már az Osztrák munka kezdés elején rendelkezel bankszámlával, melyet már az első napokban meg tudsz adni a munkaadódnak, így ezzel már később nem kell foglalkozni. Többféle lehetőség létezik, melyet a szállodás munkaadók is elfogadnak. Ha van magyar bankszámlád, bankkártyával, akkor az is elfogadott, amennyiben az egy nemzetközi számlaszám. Ebben az esetben szükséged lesz az IBAN számlaszámodra és a hozzá tartozó BIC/SZWIFT (bankazonosító kódra). Ezt megadva a munkaadónak ide utalja a fizetésed, mely banki beállítástól függően az forintban vagy euróban teljesül. Nyilván ezzel Ausztriában drágábba a pénzfelvétel és a kártyával történő fizetés is.

A másik megoldás, ha Ausztriában nyittatsz egy ehhez hasonló bankkártyás számlát, de ennek díjai is magasak.

A harmadik legegyszerűbb és legrugalmasabb megoldás – ha spórolni szeretnél – hogy abban a helységben ahol dolgozni fogsz, keresel egy Sparkasse, Post vagy Reifeissenkasse bankot (ezek általában minden helységben megtalálhatóak) és itt nyittass egy egyszerű bérszámlát, GEHALTSKONTO. Ennek a legolcsóbb a havi díja és nincs drága bank kártyavezetés, tranzakciós díjak stb. Ez egy egyszerű papírkártya alapú rendszer, mely szezon vagy a munkavégzés befejeztével akár egyszerűen megszüntethető. Ezek a számlák olcsók, de jellemzően csak abban a helyi bankban tudsz róla pénzt kivenni, berakni vagy akár magyar bankszámlára is hazautalni.

Fontos! Ha készpénzben is kapod fizetésed, mindig nyiss egy számlát és tedd be oda, soha nem tudhatód, hogy főleg ha új helyre mész dolgozni, hogy kik lesznek a munkatársaid esetleg lakótársad. Fő az elővigyázatosság!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This