2019-től új család támogatási rendszer lép életbe Ausztriában, mely vonatkozik az Ausztriában munkát vállaló magyar állampolgárokra is. Az EU-ban, Európai Gazdasági Társaság területén, illetve Svájcban élő gyerekek után indexált (csökkentett vagy emelt, Magyarország esetén csökkentett) összeg igényelhető, mivel az adott ország megélhetési viszonyaihoz igazítják. Az EU-n és Svájcon kívül élő gyermekek után nem igényelhető.

A Familienbonus Plus valójában adócsökkentés, ami éves szinten max. 1500 €-val mérsékli az adóterheket gyermekenként egy évben. A gyermek betöltött 18. életéve után is kapható, amennyiben jár még a családi pótlék, viszont így már csak maximum 500 € lehet.

A Familienbonus Plus azoknak az EU állampolgároknak, akiknek gyermekei nem Ausztriában élnek a Familienbonus Plus indexálva kerül kifizetésre, ami azt jelenti, hogy ugyanúgy, mint a családi pótlék esetében az összegét a lakóhely szerinti tagállam árszínvonalához igazítják. Magyarok esetében a Familienbonus Plus maximálisan igénybe vehető összege évente 843 euró! 

Megszűnik viszont a családi adó kedvezmény (Kinderfreibetrag) és a gyermekgondozási díj (kinderbetreuungskosten) az adórendszer átláthatóbbá tétele és leegyszerűsítése miatt.

Igényelhető a legkisebb jövedelemtől is, de 1700 € bruttó kereset felett lehet kihasználni igazán.

IGÉNYELNI a munkaadónál bérelszámolás lehet, illetve a jövedelemadó bevallásnál (Arbeitnehmerinnenveranlagung).
Amennyiben a munkaadón át igényli, úgy havi adócsökkentés jár, tehát nő a nettó keresete, ehhez az E30-as nyomtatványt kell kitölteni és a munkaadónál leadni.
Ha a jövedelemadó bevallásnál szeretné igénybe venni és egy összegben megkapni, akkor az L1-es formanyomtatvány kitöltése után a 2019-es adóbevallásnál teheti meg, így az összeg 2020-ban fog megérkezni.

Lehetőség van a Familienbonus Plus házastársak közötti megosztásra is, így az 1500 eurós összeg 750-750 euróra osztható.

A keveset kereső szülők esetén a szülők adóalapját is csökkenti a Familienbonus Plus, illetve akár adómentesek is lehetnek, ha a befizetendő adó kevesebb, mint a Familienbonus Plus lenne.
Minden alacsony keresetű szülőnek jár az ún. „Gyerekbónusz” (Kindermehrbetrag), ami 250 euró egy évben gyermekenként. Viszont, ha az éves bevételek legalább 11 hónapon át (330 nap) munkanélküli segélyből vagy Mindestsicherungból származnak, akkor a Kindermehrbetrag nem igényelhető.

Különélő szülők (elvált) esetében az a szülő kapja, akinek a családi pótlék jár, illetve aki a gyermek tartásdíját fizeti, viszont ez is felosztható, a tartásdíj fizetője és a családi pótlékot kapó szülő között, hogyha ez a személy nem ugyanaz, fele-fele arányban.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This