Nyugdíj Ausztriában a biztosítási időszak összeszámítása alapján, az igénylő kérelme kerül sor.

Általános alapelv, hogy az öregségi nyugdíj iránti igényét bárki bármely tagállamban benyújthatja, attól függetlenül, hogy aktív évei során hány és mely tagállamban dolgozott. Azonban célszerű mindenképpen azon tagállam illetékes hatóságához fordulni, amelyben a kérelmező a nyugdíj korhatárt elérte, ahol legutoljára állt munkaviszonyban, illetve ahol a leghosszabb ideig dolgozott. Főszabály szerint a lakóhely szerinti tagállam illetékes nyugdíj biztosítási hatóságánál kell a kérelmet benyújtani.

Ezen hatóság az adott kérelmet tartalmazó formanyomtatványokat mindazon tagállam illetékes hatóságának megküldi, amelyben az igénylő további biztosítási időszakot szerzett.

Ezáltal egyetlen igénybejelentéssel valamennyi olyan tagállamban megnyílik a kérelmező jogosultsága az adott ellátásra, ahol jogosultsági feltételek esetében teljesülnek.

Amennyiben az igénylő nem dolgozott abban a tagállamban, ahol a kérelem benyújtásakor él. Abban az esetben annál a hatóságnál kell benyújtania a kérelmet, ahol utoljára munkaviszonyban állt.

Lakóhely szerinti országban csak akkor nyújtható be a kérelem, ha az adott tagállamban előírt nyugdíj korhatárt az igénylő betöltötte.

Amennyiben más tagállamban is szerzett jogosultságot, nyugdíjának azon részét csak akkor kapja meg, ha az ott előírt nyugdíjkorhatárt is betöltötte.

A nyugdíjkérelem benyújtása után, a nyugdíjszámítást majd a határozathozatalt követően kerül sor az ellátás folyósítására. A folyósításra mindazon tagállam hatóságai kötelesek, melyek résznyugdíj megállapítás során kötelesek eljárni. Bármely tagállamban élő nyugdíjjogosult részére folyósítani kell a nyugdíjat az ellátás fizetésére kötelezett tagállamnak, az eltérő lakóhely szerinti tagállamba.

A folyósítás részletes szabályait a tagállami jogszabályok határozzák meg, mely történhet postai kézbesítéssel vagy banki átutalással.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This