A különkiadások a jövedelemről szóló törvény alapján olyan magánjellegű kiadások, melyek Osztrák adó kedvezményt jelenthetnek.

Korlátozott összegben, negyedrészben érvényesíthető külön kiadások

Ezek a kiadások évente legfeljebb 2. 920 euró összegig írhatóak le az Osztrák adóból. Az összeg megduplázódik, ha az adózó egyedül keresőnek vagy gyermeket egyedül nevelőnek járó adókedvezményre jogosult.

Ilyenek lehetnek a személyi biztosítások (életbiztosítás, ápolási biztosítás, önkéntes egészség, baleset, nyugdíjbiztosítás stb.) a lakótér kialakítására vagy felújítására fordított kiadások, új részvények, lakástakarékossági részvények.

Amennyiben az adózó az Osztrák adóbevallásban nem érvényesít külön kiadásokat, a Finanzamt ebben az esetben is figyelembe vesz évi 60 euró átalányösszeget.

Korlátlan összegben érvényesíthető különkiadások

Ide tartozik a kötelező nyugdíjbiztosítás önkéntes tovább fizetése és biztosítási idők utólagos vásárlása, bizonyos jellegű nyugdíjak vagy állandó terhek és az adótanácsadói költségek.

Korlátozott összegben érvényesíthető különkiadások

Az egyházi adók évente 400 euróig, valamint az adományok. A támogatott szervezeteknek juttatott adományok az előző évi jövedelem 10 százalékáig elszámolhatóak.

Jövedelem megszerzésére és megtartására fordított kiadások

Érvényesíthető kiadások az ingázói átalány, a szakszervezeti tagdíjak és a kötelező járulékok (csekély mértékű foglalkoztatás alapján). Egy részük akkor is érvényesíthető a bevallásban, ha összegük nem éri el a 132 eurót. A munkaeszközök (400 euró évente), szakirodalom útiköltségek és képzési költségek és a kettős háztartásvezetés és a családhoz való hazautazás költségei csak abban az esetben csökkenti az adót, ha összesített összegük több mint 132 euró.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This