A családhoz való haza utak költségeire vonatkozóan a következő szabály érvényesül: egyedülállók esetén havi egy hazaút, házastársi vagy élettársi kapcsolatban élők esetén heti rendszerességű haza utak számolhatóak el.

Ténylegesen felmerülő költségek számolhatóak el kilométerpénz formájában, de maximum az adott évi nagy ingázói átalány felső határáig, 3. 672 euróig. Amennyiben a munkáltató a családhoz való hazautazásokat támogatja, azzal hogy adómentesen térítést fizet a felmerült költségek részben vagy egészben történő megfizetésére, úgy csupán a különbözetet lehet érvényesíteni, mely az érvényesíthető adókedvezmény összege és a munkáltató által fizetett támogatás között jelentkezik.

Ezen adókedvezmény maximálisan az ingázói átalány felső határáig érvényesíthető. Az egyedülálló munkavállalók esetében a családhoz való hazautazás kedvezménye nem érvényesíthető, ha a lakóhelyet jelentő ingatlannak egészben vagy részben tulajdonosa, vagy az ingatlan fenntartásával kapcsolatban tényleg, bizonyítható költségei jelentkeznek. Ha a munkavállaló családlátogatásra utazik haza a szüleihez egyedülállóként olyan ingatlanba, melybe sem tulajdonrésze, sem fenntartási költsége nincsen, akkor a hazautazás nem leírható.

A családhoz való hazautazás adókedvezményének összegét a megtett kilométerből lehet kiszámolni. A családhoz való hazautazás adókedvezményének érvényesítésének esetén már célszerű az év során Útnyilvántartást vezetni. Ezt az adó visszatérítésnél nem kell mellékelni, csak abban az esetben, ha erre a Finanzamt az adózót utólag kéri.

Előfordulhat, hogy az Osztrák adó visszatérítés kérelem benyújtását követően az Osztrák adóhatóság hiánypótlás címszó alatt utólag különböző igazolásokat kérhet, Ezek a családhoz való hazautazás költségek elszámolásánál a következők lehetnek. Kérheti az Osztrák adó hatóság, hogy igazolja a magyar és az osztrák lakcímeket. Előfordulhat az is, hogy kérik az utazásra használt személygépjármű forgalmi engedély másolatát vagy szervizkönyv másolatát. Ha mással történtek az utazások, nem a saját tulajdonú autóval, akkor arról igazolást. Ezen dokumentumok igazolásáig az Osztrák adó hatóság megtagadhatja a visszaigényelendő Osztrák adó visszatérítés folyósítását.

Jellemzően a határozat megküldésétől számított 1 hónap áll az adózó rendelkezésére, hogy az igazolásokat megküldje postán az Osztrák Finanzamtnak.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This