Az egyes adókedvezmények összege közvetlenül a fizetendő adóból (Lohnsteuer – béradó) kerül levonásra (teljes összegben érvényesülnek), ellentétben az elszámolt kiadásokkal, melyek az adó alapot csökkentik, így tényleges hatásuk az éves jövedelem mértékének a függvénye.

EGYEDÜL KERESŐK ADÓKEDVEZMÉNYE (Alleinverdienerabsetzbetrag)

Erre az Osztrák adóbevallás kedvezményeire gyermekes család esetén az alábbi feltételek mellett jogosult az adózó. Ha az adózó naptári évben legalább egy gyermek után, legalább 7 hónapig ausztriai családi pótlékot kapott és az adott naptári évben ugyanezen az időszakban hat hónapnál hosszabb ideig házasságban vagy élettársi kapcsolatban él és az házastárs vagy élettárs jövedelme nem haladja meg a 6. 000 eurót. A jogosultságnál. Az adóalap 1 gyermek esetén 494 euróval, 2 gyermek esetén 669 euróval, harmadik és minden további gyermek esetén + 220 euróval csökken.

Annak igazolására, hogy a házastárs vagy élettárs jövedelme nem haladta meg a 6. 000 eurót, az osztrák adó visszatérítés kérelmezésénél, E9-es nyomtatványon igazolni kell.

GYERMEKÜKET EGYEDÜL NEVELŐK ADÓKEDVEZMÉNYE (Alleinerzieherabsetzbetrag)

Az adó kedvezményre jogosult, ha az adott naptári évben legalább 7 hónapig családi pótlékot kapott és ugyanezen időszakban hat hónapnál hosszabb ideje nem él házasságban vagy élettársi kapcsolatban. Összeg megegyezik az egyedül keresők adókedvezményével.

TÖBB GYERMEK UTÁN JÁRÓ PÓTLÉK (Mehrkindzuschlag)

A pótlékra jogosult, ha az adott naptári évben legalább 3 gyermek után kapott ausztriai családi pótlékot, és a család jövedelme nem éri el az 55. 000 eurót. Összege 20 euró havonta a harmadik és minden további gyermek után.

GYERMEKTARTÁSI ADÓKEDVEZMÉNY (Unterhaltsabsetzbetrag)

Erre az adókedvezményre jogosult az, aki bizonyíthatóan fizeti a törvényes tartásdíjat egy olyan gyermek számára, aki nem tartozik a háztartásához, és aki után sem az igénylőnek, sem pedig a vele egy háztartásban élő házas-, élettársnak nem jár családi pótlék. Összege havonta első gyermek után 29, 20 euró, második gyermek után 43, 80 euró, harmadik és minden további gyermek után 58, 40 euró. A gyermektartási adó kedvezmény csak azokra a hónapokra vehető igénybe, mely hónapokban ténylegesen gyermektartás lett fizetve.

GYERMEK UTÁN JÁRÓ ADÓKEDVEZMÉNY (Kinderabsetzbetrag)

Adókedvezményre jogosult az, aki ausztriai családi pótlékra jogosult. Összege 58, 40 euró havonta és gyermekenként, melyet a családi pótlékkal egyidejűleg fizetnek ki, külön kérelem benyújtása nélkül.

GYERMEKEK UTÁN JÁRÓ ADÓALAP-CSÖKKENTŐ ÖSSZEG (Kinderfreibetrag)

Azok az adózók, akik legalább egy gyermek után több mint hat hónapig kapnak családi pótlékot, gyermekenként évi 220 euró adóalap-csökkentő összegre tarthatnak igényt. Ez az adóalapot csökkenti, így tényleges hatása a jövedelem függvénye.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This