Személyautó:
Éves matrica: EUR 86,40 (2016: EUR 85,70)
2-havi matrica: EUR 25,90 (2016: EUR 25,70)
10-napos matrica: EUR 8,90 (2016: EUR 8,80)

Ausztriát nagyszerűen kiépített autópálya, gyorsforgalmi és főútvonal-hálózat köti össze a szomszédos országokkal, 16 autópályájának hossza összesen 1677 km. Ausztriában az autópályákért mindenütt fizetni kell.

Ausztriában a közúti közlekedés szabályai és a közlekedési jelzőtáblák gyakorlatilag megegyeznek a többi európai országéval.

Ausztriai utunkat költségét emelik a különböző alagút és viadukt díjak, melyek 4-10 euró között alakulhatnak szakaszonként. Ez a díj jóval magasabb, ha népszerű síparadicsomot látogatunk meg, például a Grossglocknernél. Ezek a díjak 58-60 euróra is rúghatnak. Az Alpokon keresztül akár 15 km-es alagúton keresztül is át kell vezetnünk. Ha viszont a Nikkelsdorf – Suben szakaszon keresztül utazunk, pl. Németországba, egy alagút vagy hágó sem esik utunkba.

Az autópálya matricákon kívül a következő utak díjkötelesek: Arlberg-alagút, Brenner-autópálya, Dachstein út, Felbertauern út, Gerlos Alpine út, Großglockner-alpine út, Maltatal-Hochalm út, Nockalm út, Pyhrn-országút (Gleinalm alagútl), Pyhrn-országút (Bosruck alagútl), Silvretta alpine út, Sölden – Rettenbachferner-Tiefenbachferner, Tauern-országút, Timmelsjoch, Villacher alpine út – Dobratsch.

Amennyiben valaki csak országúton kíván közlekedni, de azt csak egy 200-300 m-es autópálya szakasz igénybevételével érheti el, ebben az esetben is kötelező vignetta megvásárlása (pl. Nickelsdorfnál a visszaút során).

2004. január 1-jétől a 3,5 t összes tömeget meghaladó gépjárművek számára bevezették a használattal arányos elektronikus díjszedési rendszert. Ehhez szükséges, hogy a fizetős szakaszokon közlekedő autóbuszok és tehergépjárművek rendelkezzenek a díjszedést lehetővé tevő fedélzeti egységgel (Go-Box).

Magyar nyelvű ASFINAG információs vonal: +43 1 955 12 66 (H-P, 8.00-16.30)

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This