Az osztrák kormány ragaszkodik a nem Ausztriában élő gyerekek után fizetett családtámogatási járulékok, vagyis a családi pótlék csökkentéséhez, még akkor is, ha az esetleg kötelezettségszegési eljárást vonhat maga után Brüsszellel szemben – jelentette ki az osztrák kancellár.

„Ha panaszt tesznek emiatt Ausztriával szemben, tudomásul vesszük, de nem fog minket eltéríteni a kijelölt útról” – fogalmazott az osztrák. Hozzátette: „amit teszünk, az teljesen jogos. Erre feltétlen szükség van, mert Ausztria több száz millió eurót utal át családtámogatás címén külföldre, és ez nem igazságos, mert a megélhetési költségek sokkal alacsonyabbak Romániában és más országokban, mint Ausztriában. Úgy lenne méltányos, ha a kifizetéseket az ottani színvonalhoz igazítanánk.”

Az intézkedést Ausztria 2019 januárjától tervezi bevezetni. A dolog természetesen az Ausztriában élő és dolgozó magyarokat is érinti: csaknem 40 ezer magyar gyermek ellátását érintheti a döntés.

Sebastian Kurz a kormány előtt álló legfontosabb feladatok közül kiemelte a társadalombiztosítási rendszer reformját. A kormány igazságosabb rendszert akar kialakítani, amelyben például azok az emberek, akik még nem fizettek soha tb-hozzájárulást – vagyis akik bevándorlóként épp csak megérkeztek Ausztriába –, nem kapnának olyan szintű ellátást, mint az, aki már régóta az országban dolgozik, és sokat fizetett be a közös kasszába.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This