HOGYAN?

A fő szabály az, hogy a munkanélküli segélyt személyesen kell igényelni AMS-nél. Aki viszont rendelkezik eAMS-konto-val, a kérelmet elektronikus úton is benyújthatja. AZ AMS regionális kirendeltsége dönti el, hogy ilyen esetbe szükségesnek tartja e az érintett személy megjelenését is. Az első személyes találkozásra célszerű elvinni az E-cardot.

HOL?

Az Osztrák munkaerő-piaci szolgálat (AMS) illetékes regionális kirendeltségén. A kirendeltségek közül az az illetékes, amelynek járásában az álláskereső lakhelye található.

MIKOR?

Mivel a munkanélküli segély fő szabály szerint visszamenőlegesen nem folyósítható és a folyósítása az igénylés napjától kezdődik, ezért mindjárt a munkanélküliség bekövetkezését követő első napon célszerű személyesen megjelenni az AMS-nél és benyújtani a vonatkozó kérelmet. Csak így biztosítható, hogy az Osztrák munka viszony vége és a munkanélküli segély folyósításának megkezdése között ne legyenek kieső napok. Amennyiben a kérelmezésre később kerül sor, úgy a munkanélküli segély csak az igény érvényesítésének időpontjától (vagyis az AMS-nél valószemélyes megjelenéstől kezdődően) jár. Ebben az esetben visszamenőleges hatályú kifizetésre nincs mód. Ezért mindenképpen ajánlatos az illetékes AMS kirendeltséget mihamarabb felkeresni, ha tudomást szerzünk róla, hogy munkaviszonyunk véget fog érni! (akkor is, ha a munkaadó még nem állította ki a munkaviszony megszüntetéséről szóló iratokat)

Ha időben jelentkezünk az AMS-nél, ez nem csak a munkanélküli segély szabály szerinti igénylése szempontjából előnyös, hanem a nyugdíj és egészségbiztosítás körében is elkerülhetők a megszakítások. Ha az igénylő megfelel az Osztrák munkanélküli segély folyósítási feltételeinek, és ha az utolsó munkanapja hétvégét vagy ünnepnapot megelőző napra esett, úgy az ellátást a hétvégére, illetve a törvényes ünnepnapra is megkapja, ha már a következő munkanapon jelentkezik az AMS-nél. A fentiek alól az igénylők helyzetének megkönnyítése céljából létezik egy kivétel: aki már előre – vagyis még munkaviszonyának fennállása során – bejelentkezett az AMS-nél álláskeresőként, annak elég a munkanélküliség bekövetkezését követő 7 napon belül személyesen megjelenni a regionális kirendeltségen, mert így is megkaphatja az ellátást a lehetséges legkorábbi időponttól (vagyis a munkanélküliség bekövetkezésétől kezdődően).

Az álláskeresőként való bejelentkezésnél (=munkanélküliként való korai bejelentkezés) fontos, hogy ismerjük azt az időpontot, amellyel munkaviszonyunk véget fog érni, és hogy a bejelentés még a munkaviszony befejezése előtt beérkezzen az AMS-hez. Ez azt jelenti, hogy az álláskeresőként való bejelentkezésnek legkésőbb az adott munkaiszony utolsó napján (amely a jogviszony munkajogi végét jelenti) be kell érkeznie az AMS-hez. Az álláskeresőként történő bejelentkezés online-módon, közvetlenül az AMS honlapon keresztül történhet. Természetesen erre az eAMS konto-n keresztül is van mód. A szükséges nyomtatványt azonban le is lehet tölteni a honlapról, majd teljesen kitöltve be kell vinni az illetékes AMS kirendeltségre, vagy ide postán, illetve faxon eljuttatni. Amennyiben az AMS az álláskeresőként való bejelentkezésről szóló nyomtatványt – akármilyen okból – később, vagyis csak a munkaviszony megszűnését követően kapja meg, úgy a munkanélküli segély folyósítására csak a személyes megjelenést követő naptól van mód. Tehát ebben az esetben is feltétlenül be kell tartani a fent említett határidőket, mert különben anyagi hátrány és a biztosítási védelem megszakadása fenyeget. Az igényléshez szükséges nyomtatványt személyes megjelenés esetén az AMS tanácsadó adja át részünkre. Az adatok igazolása céljából mellékelni kell azokat a dokumentumokat, amelyeket a személyes tanácsadó szükségesnek ítél. A konkrét helyzet függvényében ugyanis különféle iratok benyújtása válhat szükségessé. E tekintetben az mérvadó, amit a tanácsadó előír! Az E-card, a fényképes igazolvány és a lakcímbejelentő illetve a lakcímbejelentésről szóló igazolás mindenképpen szükséges.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This