Ez a legjobb dolog az Osztrák munka végén!

Ausztria ebben is jóval előttünk jár, hogy kellően motiválja és honorálja az ilyen típusú bérjuttatásokkal a munkavállalókat. A 13., 14. havi fizetést minden szakmában és pozícióban szabály szerint teljesíti az Osztrák munkaadó.

Az éves álláson dolgozó munkavállalóknak jellemzően a 13. havit az év hatodik hónapjával, a 14. havit pedig minden esetben december hónapban fizeti a munkaadó. Ez a szezonfoglalkoztatásnál úgy változik, hogy a ledolgozott időszakra időarányosan kifizeti a munkaadó. Példa: ha december 15 –től következő év április 15-ig dolgozol, akkor a 13., 14. havi fizetés együttes összegének tizenketted részét szorozzák a ledolgozott hónapok számával. Ezt a bérjuttatást, ha szezonon dolgozol, minden esetben az utolsó havi fizetéssel együtt fizeti a munkaadó, melyet a bérpapíron is feltüntet. A szezon végei határidő az mindig az az időpont, amely idő a ki nem adott szabadsággal, szabadnappal, ünnepnappal növelt idő. Példa: ha adott év április 10-én véget és a szezon, és április 20-ig be vagy jelentve, akkor április 20-ig bezárólag kerül kiszámításra a szabadság és karácsonypénz összege.

A 13., 14. havi fizetésre vonatkozó fontos szabály, hogyha az Osztrák munka vállaló nem dolgozza le a minimum 2 hónapot és úgy válik meg munkaadójától, akkor az Osztrák munkaadó nem köteles 13., 14 havi fizetés erre eső részét fizetni. Tehát ha 1 hónap 29 napot dolgozol az adott szállodába, akkor nem fizet a munkaadó. Szabály, hogy a 2 hónap foglalkoztatás után köteles ezt fizetni. Ez különösen felmondásnál, elbocsájtásnál vagy azonnali hatályú felmondásnál lehet érdekes.

Ha már erre kerül a sor, hogy fel kell mondanod azonnali hatállyal, mindig törekedj arra, hogy a munkaadóval közös megegyezés alapján szüntesd meg a munkaviszonyt és minden esetben dolgozd le a felmondási időt, mert csak abban az esetben fog a munkaadó szabadság és karácsonypénz hányadot fizetni.

Természetesen egy korrekt kollektív szerződés minden esetben tartalmazza az előbb leírtakat, és biztos lehetsz abban is, hogy a szállodás munkaadó ezt a rá vonatkozó szabály betartásával fogja kezelni.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This