A táppénznek pótolnia kell a betegségből adódó munkaképtelenség miatti keresetkiesést és ezt a területi egészségbiztosítási szerv fizeti ki. Azok a személyek részesülnek táppénzben, akik betegállományban vannak, és akik esetében az ausztriai munkáltatóval szemben fennálló, a kereset továbbfolyósítására vonatkozó jogosultság kimerült vagy legalább 50 %-os mértékben korlátozott. Az Osztrák táppénz alapvetően csak a betegállomány negyedik napjától jár ennek a betegállománynak az időtartamára, legfeljebb 52 hetes időtartamra.

Az Osztrák táppénz a keresőképtelenség 4-42. napjáig a számítási alap 50 %-a, a 43. naptól pedig annak 60%-a. A számítás alapja az utolsó havi bruttó jövedelem. Amennyiben az érintett jogosult 13., 14. havi bérre, akkor a számítás alapját 17%-al megemelik. Az ausztriai munkanélküli biztosításból ellátásban részesülő személyek esetében a biztosítás alapján kapott utolsó ellátás összegének megfelelő mértékű táppénz jár.

A táppénzt a te számládra utalják, ezért feltétlenül rendelkezni kell egy folyószámlával. A táppénz kiszámításához és folyósításához a társadalombiztosítónak a következőkre van szükséged: az orvos által kiállított igazolás a betegállományról, amely tartalmazza a munkaképtelenség időtartamát, kórházi ápolás esetén az ottani tartózkodásról szóló igazolást, a munkáltató által kiállított foglalkoztatási és keresetigazolást, az Osztrák AMS igazolása a munkanélküli járadék vagy segély folyósításáról.

A munkáltató az Osztrák munka betegállománya ideje alatt is jogosult felmondásra!

Ez esetben azonban az Osztrák munka vállaló megőrzi jogosultságát a kereset továbbfolyósítására a betegállomány végéig., akkor is, ha az ausztriai munkaviszony már korábban megszűnt. Ugyanez a helyzet a jogellenes elbocsátás vagy munkavállaló jogosult idő előtti kilépése esetén is.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This