A fizetés természetesen pozícióként változik. Az minden esetben elmondható, hogy ha minél nyugatabbra mész Magyarország határától, annál magasabb fizetést lehet realizálni. Jellemzően Vorarlberg, Tirol, Salzburg tartományokban magasabbak a bérek.

Általánosságban elmondható, hogy 10-15 % -al több fizetés üti annak markát, aki ezekben a tartományokban fog dolgozni. Mi is kimondottan ezekbe a tartományokba közvetítünk.

Az ausztriai szálloda iparban talán a legjobban fizető ausztriai állás a szakács, mivel évek óta hiányszakmának számít. Egy jó képességű, minimum erős alap szinten németül beszélő általános szakács (hidegkonyhai szakács- salátás, köretes-leveses, húsos szakács) a 2. 000 nettót is megkeresheti. Évek óta érezhető, hogy a szakács bérek jelentősen emelkednek. Az is előfordul, hogy a szakács kérheti a munkaadótól a zsírosabb fizetést. Ez minden esetben az ausztriai munkaadói ajánlattól is függenek. Már egy kisegítő szakács vagy reggeliztető szakács is a 1. 500-2. 000 nettó között kaphat kézhez. Konyhafőnök pozícióban pedig nem ritka a 2. 500-3. 000 nettó alapfizetés is.

Éttermi pozíciókban felszolgálóként, fizetőpincérként jellemzően 1. 400 – 1. 600 nettót + borravalót is meg lehet keresni. Kisegítőpincérként ennél valamivel kevesebbet, 1. 300 – 1. 400 nettót kapsz készhez. Ezeknél a z állásoknál is pár éve érezhető minimális bérnövekedés, mivel lassan a jó pincér is „hiánycikk” lesz. Nyilván nem összekeverendő a sokéves szállodai tapasztalattal és külföldi gyakorlattal, és erős alap némettel rendelkező felszolgáló egy kevesebb éttermi vagy szállodai gyakorlattal és minimális német nyelvtudású munkavállaló fizetés szintjével. Általában minden ausztriai szállodás munkaadó ezek figyelembevételével képzi bérajánlatát.

Szobalány, szobaasszony, mosodai alkalmazott fizetések 6 napos hétre (napi 8 óra) 1. 200 – 1. 450 nettó között mozognak. Itt is fontos szempont a kellő gyakorlat, esetleg előző külföldi gyakorlat és a német nyelvtudás szintje. Ma már elmondható, hogy ezért a bérért tapasztalt szobalányokat alkalmazna szállodák. Természetesen kezdő szobalányként – akik még nem dolgoztak szobalányként – is lehetséges az elhelyezkedés, de nyilván alacsonyabb bérért.

Konyhai kisegítő, mosogató, házmester és egyéb más kisegítő pozíciókban is a szobalányéhoz hasonló 1. 200 – 1. 400 nettó fizetéseket lehet keresni.

Természetesen minden pozíciónál + juttatás a 13., 14. havi fizetés! A nettó az, amit kézhez kapsz, de előfordul, hogy munkaadó bruttó béreket emleget. Az ausztriai szállodai állások béreinek átváltásához itt találsz kalkulátort: bruttó nettó rechner

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This