Ausztriában a szálloda ipar alapvetően téli és nyári szezonra osztható. A szezonmunkák Ausztriában változó időtartamúak, minden esetben időjárás függők. Míg télen a hó, nyáron az eső a befolyásoló tényező.

A téli szezonok kezdetének alapja a jó minőségű hó, mely már októbertől kell, hogy biztos alapot biztosítson a decemberi szezon kezdetre. Sajnos a globális felmelegedés itt is érezhető. Évről évre tapasztalható, hogy a meleg időjárás miatt egyre később kezd el havazni, és ha havazik is nincs meg a kellő hőmérséklet ahhoz, hogy tartós maradjon. Ez sok síparadicsomban gondot okoz, mert foglalásaikat is csak ehhez tudják igazítani. Ha nincs, hó vendég sincs. Tapasztalható az is, hogy az új szállodákat már próbálják minél magasabb hegyekre, jellemzően 2000- 2500 méteres magasságba vagy e fölé építeni, mert ezeken a terepeken még kevésbé érezhető nem kívánatos felmelegedés.

Általánosan elmondható, hogy a szállodák vendégei egyre inkább azokat a sí régiókat, sípályákat kedvelik, melyek ezeket a feltételeket zavartalanul tudják biztosítani. Így egyre jobban érezhető annak hatása, hogy a minél magasabban fekvő síterepek és szállodák sokkal keresettebbek, mint a jóval alacsonyabb magasságba fekvő síparadicsomok, sípályák és szállodák.

Sajnos az is egyre gyakrabban előfordul, hogy a szezon végén márciusban vagy április elején fokozatosan vagy akár hirtelen is olyan felmelegedés érezhető, mely gyors hó minőség és hó mennyiség romláshoz vezethet. Ezt a szállodák is megérzik, mivel a szezon végi foglalások rövidülhetnek vagy akár törlődhetnek is. Ezért a szálloda kénytelen hamarabb bezárni, így nyilvánvalóan a személyzet foglalkoztatottsága is csökken és a két szezon közötti időtartam/pihenőidő pedig nő.

Vannak síterepek, javarészt Oberösterreich, Kärnten tartományokban ahol a 10 évvel ezelőtti átlag 4 hónapos szezon, jelenleg már csak 3, 5 hónapra tehető. Decemberhez érve egyre később esik és tömörödik a hó, a szezon vége előtt pedig jóval korábban olvad a hó.

Nyilván a magasabban fekvő sí régiók és az ott fekvő szállodák még mindig tartják az átlag 4 hónapos téli szezont, de természetesen a 4, 5 – 5 hónapos szezonok, ausztriai munkák is jellemzőek.

Munkavállalásnál fontos tényező, hogy az adott téli- nyári szezon időtartama mennyi, mert az így megkeresett pénz még az állás kiválasztásánál optimalizálható.

A nyári szezonok időtartam is nagyban függenek az időjárástól, főként az esőzéstől. Minél több az esős idő nyáron, annál kevesebb a napsütéses napok száma, mely vendégszám csökkenéshez, kevesebb foglaláshoz vezethet. A nyári szezonban a táj természeti szépségét, adottságait felfedezni kívánó belföldi és külföldi turistákból és át utazó vendégekből él a Osztrák szállodai ipar. Így sajnos itt is tapasztalható bizonyos forgalom visszaesés.

Tehát ausztriai munkavállalásnál célszerű e tényekről időben tájékozódni és olyan helyen fekvő szállodát választani, mely a legoptimálisabb szezon időtartamot, minél több bevételt tud biztosítani.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Első kézből kaphatsz információkat Osztrák adó visszatérítésről, ausztriai szállodai munkákról és hírekről.

E-mail cím:*

You have Successfully Subscribed!

Share This